Sæt øl til din ost

GRUNDREGLERNE NÅR ØL OG OST SKAL MØDES

Øl har en yderst kompleks smag og læskende kulsyre. Og netop kulsyren fungerer rigtig godt med ost, hvor den renser munden for den tyngde og fedme, der er i de fleste oste. Samtidig har mange øl en sødlig og let karamelliseret smag, der fungerer rigtig fint sammen med lidt tungere og stærkere oste.

Går du på opdagelse i mødet mellem øl og ost, venter der mange oplevelser. Ofte bliver du overrasket undervejs. Så prøv dig frem, og se hvad der passer til dine smagsløg. Kan du fx lide, at ost og øl følges tæt ad i smag? - eller skal de stikke i hver sin retning, så de komplimenterer hinanden? Begge dele kan fungere rigtig godt.

Helt grundlæggende, er der et par gode huskeregler at have in mente, når du skal matche din ost med øl:

  • Milde oste passer godt sammen med milde øl. En øl skal ikke overdøve osten med alkohol, kraftig smag eller masser af humle.
  • Stærkere og federe oste kan håndtere kraftigere øl og højere alkohol. En fudlfed lagret ost har det ofte godt med tungere øltyper som classic, brown ale eller endda stout. Prøv også en tung barley wine til.

Stærke blåskimmeloste kan håndtere en tung sort stout, der ellers let overdøver al anden smag. Og tunge, frugtige øl passer også godt til de blå oste. Men også humlerige øl, kan mildne blåskimmelsmagen og fremhæve blomstersmag og syre i osten.

Og generelt passer frugtige øl godt til ost. Så frem med dine belgiske kirsebærøl eller andre øl, hvor frugten er fremtrædende. Dine oste- og ølelskende gæster vil takke dig for det.

HUMLEN GØR SJOVE TING VED OSTEN

Mange øl er krydret med humle. Humle er bitter urt, som giver både bitre og frugtige nuancer til øllet. Og netop humlen kan have det rigtig godt sammen med osten, hvor netop bitterheden og det blomstrede kan løfte osten til nye højder.

Prøv fx at smage en humlerig pilsner eller en India pale ale sammen med en blåskimmelost - så springer blomsternoterne frem. Eller prøv med en lagret cheddar, hvor en humlet pilsner fremhæver syren i osten. Den helt rigtige humle kan også få en næsten hyldeblomstagtig smag frem i en cremet blå ost.

En lagret gouda, der er rig på sødme og karamel, får også et  interessant modspil af en humlerig øl. En pilsner rig på humle, kan få goudaen til at smage af forår, og syrligheden i den ellers lidt tunge ost, kommer tydeligere frem.

Det er bare at prøve sig frem.... der er så mange muligheder .... MUMS

  • Maskulin øl-is med karamelliserede valnødder

    INDGREDIENSER
    2 dl Honning eller sirup
    50 g Grofthakkede valnødder
    2 stk Pasteuriserede æggeblommer (1 bæger)
    2 spsk Brun farin
    1/4 tsk Havsalt
    1,5 dl Piskefløde
    1/5-3/4 dl Porter (eller anden mørk øl)

    Sådan gør du
    1 Smelt honning eller sirup på en pande over middelvarme.
    Kom de grofthakkede valnødder på panden og lad dem riste i siruppen, under omrøring, indtil de er gyldne.
    2 Lad valnødderne køle helt af på et stykke bagepapir.
    3 Pisk imens pasteuriserede æggeblommer, brun farin, havsalt og piskefløde til skum.
    4 Hak de karamelliserede valnødder i små stykker og vend Porter (eller anden mørk øl) i blandingen og fordel den i 4 isforme eller dessertglas.
    5 Frys isene i min. 4 timer inden servering.
    6 Rul isene i finthakket lys chokolade og/eller valnødder lige inden servering.

    Tips og triks
    Pga. Alkoholprocenterne i isen smelter den hurtigere, så lad være med at tage den ud mere end 3-4 minutter før servering. Så kan nå at smelte nok til at den slipper formen, men stadig sidder fast på pinden og er nem at nyde.
    Ismassen skal smage ret sødt inden den fryses, så lad være med at overdossere citronsaft, når du smager til. Efter frysningen vil isen smage som den skal, med tilpas sødme. Isene kan holde sig op til en måned i fryseren, men spis dem gerne inden for en uge eller to, for den bedste smagsoplevelse og konsistens.

    Velbekommen

  • Panna cotta med øl og lakrids

    INDGREDIENSER
    1,5 dl Limfjordsporter
    2,5 dl fløde
    1/2 vanillestang, korn og stang
    4 spsk rørsukker
    1/2-1 tsk lakridspulver, f.eks. fra Johan Bülow
    2,5 blade husblas
    MANDELKNAS
    50 g smuttede mandler
    50 g hvid chokolade

    HINDBÆRCOULIS
    150 g hindbær, gerne frosne
    1 spsk vand
    2 spsk rørsukker
    1/2 vanillestang

    Sådan gør du
    Udblød husblas i rigeligt koldt vand. Hæld øl og piskefløde i en tykbundet gryde sammen med vanillestangen og varm det ved svag varme. Bland vanillekorn og sukker, og tilsæt det til fløden. Fløden varmes, til det når kogepunktet. Smag til med lakridspulver. Når smagsbalancen mellem sukker og lakrids er, som du kan lide den, så tag gryden af varmen og tilsæt det udblødte husblas, der er krammet fri for vand. Rør husblassen ud i flødeblandingen, og hæld den på de forme, som du ønsker. Sæt på køl natten over, så panna cottaerne kan nå at sætte sig.

    HINDBÆRCOULIS:
    Tø hindbær op, og passer dem gennem en sigte, så kernerne bliver siet fra. Hæld hindbærpuré, vand, vanillekorn blandet med sukker og vanillestangen i en gryde. Varm blandingen op til kogepunktet. Kom den på glas og sæt den på køl.

    MANDELKNAS:
    Hak smuttede mandler og hvid chokolade, bland dem og fordel dem på en bageplade med bagepapir på. Bag blandingen ved 150 grader, indtil både chokolade og mandler tager farve. Tag pladen ud og lad det køle af. Opbevares i en tætsluttende beholder.

    SERVERING:
    Løsn panna cottaerne fra deres forme, og vend dem ud på hver sin tallerken. Hæld den afkølede coulis over panna cottaen og pynt med mandelknas.

  • Stout trifli – øl også for børn

    INDGREDIENSER
    10 Makroner
    1 Stout 33 cl.
    ¼ l. piskefløde
    Bær- hindbær, jordbær, brombær, blåbær …….
    eller hvad du kan få fat i.

    Sådan gør du.
    Knus 10 makroner og hæld den halve øl på. Lad den stå på køl nogle timer. Det ligner på det stadie IKKE noget der bliver til den velsmagende dessert.
    Knus 1 makroner i hvert glas og hæld hvad der svare til en spsk. øl i hvert glas.

    Stoutcreme:

    Pisk fløden og tag lidt fra til pynt.

    Vend lidt af makron/øl massen i resten. Hvor meget ? Smag til. Den skal smage let af Stout og være lys brun.

    Fyld nu en klat i hvert glas og drys bær
    – lidt mere af stout cremen og så flere bær. Lasagne teknik :-)

    Afslut med en lille klat almindelig flødeskum og pynt med bær.